Je 'uit-knop' vinden

19-11-2019

De drukke maanden van het jaar naderen..


Als je het gevoel hebt jezelf voorbij te rennen, je adem te hoog is, je trillerig of duizelig voelt, je om de kleinste dingen uit je slof schiet of spontaan een potje zou willen huilen... is het de hoogste tijd!

De hoogste tijd om die signalen serieus te nemen. En vaak willen we dat ook wel alleen we weten niet meer hoe we uit dit gevoel komen. We zijn de ' uit-knop' kwijt. Je lichaam heeft overuren gedraaid, heeft stofjes aangemaakt om het vol te houden, cortisol, adrenaline en noradrenaline. Stress-hormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Maar als ze te vaak of te langdurig worden aangemaakt, kunnen ze leiden tot een verhoogde kans op depressie en op termijn je lichaam slopen.


Tip 1: Langzamer bewegen. Loop langzamer, beweeg langzamer ook als je bv in de keuken aan t werk bent, sta langzaam op uit je stoel... kijk eens of je met je aandacht kunt zijn bij wat je doet. Voel je armen, je voeten op de grond, voel, voel, voel
Tip 2; Zoek de stilte op. Hoe confronterend ook, juist wanneer je hyper bent. Breng je zelf tot rust in een prikkelarme omgeving.
Tip 3: Praat niet of langzaam. Kijk eens wat er dan gebeurd. Het kan zijn dat je omgeving afhaakt, niet luistert omdat die nog in een hogere versnelling zit. Dat is confronterend en niet leuk om te ervaren. Het kan ook zijn dat je omgeving ook vertraagt. Observeer jezelf. Heb jij de neiging je aan te passen naar de snelheid van je omgeving? Waarom?


De komende maanden staan de yogalessen in het teken van dit verstillen en vertragen. Eigenlijk altijd al ;)
Maar de komende tijd nog iets bewuster.
Wat kom je tegen in jezelf wanneer je luistert naar jezelf en je niet aanpast? Wat brengt het je? En wat verlies je?